torsdag, april 26, 2012

Inkokt torsk med äggsås

Min son har tjatat i 3 veckor på att jag ska göra torsk med äggsås. Klart jag gör min kära son till viljes. Framförallt när han ber om nyttig mat. Och att koka in torsken såhär blir riktigt gott. Enkelt är det också.

Ingredienser för 4-6 port:
1 kg färska torskfiléer

Lag:
1,5 liter vatten
0,5 dl ättikssprit 12%
1,5 msk salt
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad

Sås:
25 g smör
1 msk vetemjöl
5 dl grädde
2 tsk stark senap 
3 kokta ägg
salt
vitpeppar

Tillbehör:
Potatis eller ris
Sallad (babyspenat, salladslök, paprika, gurka, tomat, fetaost, olivolja, vit balsamico)
Finhackad persilja att strö över torsken och såsen

Gör såhär:
1. Koka upp lagen och dra ner värmen till 0. Låt dock grytan stå kvar på plattan.
2. Lägg i torsken försiktigt och lägg på locket. Torsken ska varken koka eller sjuda utan bara ligga i den varma lagen i ca 60 minuter.
3. Koka ägg till såsen.
4. Gör vitsåsen. Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Vispa in 1 msk mjöl. Salta och peppra. Häll på grädden i omgångar tills allt kokat in. Låt sen vitsåsen puttra en bra stund tills den är bra tjock.
5. Finhacka äggen och rör ner i såsen och låt puttra en liten stund till. Smaka av med senap, salt och vitpeppar.
6. Gör tillbehören samtidigt. 



tisdag, april 17, 2012

Pastalåda med stekfläsk, timjan och grädde

Äntligen har jag hittat ekologiskt stekfläsk. Har verkligen haft cravings de senaste månaderna. Så förra helgen åt vi stekfläsk med löksås och den här helgen blev det till middag en "makaronilåda" på Tricolorepasta från Saltå Kvarn, stekfläsk, timjan, ägg och grädde.

Pastalåda med stekfläsk ca 6 port
1 påse Tricolorepasta
Klick smör
300 g stekfläsk
2 salladslökar
4 dl grädde
1 ägg
2 dl riven gräddost
2 msk finhackad färsk timjan
nymalen svartpeppar

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Koka pastan enligt anvisning och häll ner de i en ugnsform tillsammans med en klick smör. Blanda i smöret.
3. Strimla fläsket till lagom stora bitar. Stek de gyllenbruna.
4. Finhacka salladslökarna och stek i några minuter tillsammans med fläsket.
5. Rör ihop grädde, ägg, riven gräddost och finhackad timjan. Dra några drag med pepparkvarn.
6. Häll ner äggstanningen över pastan.
7. Skjutsta in pastalådan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills stanningen har stannat och lådan ser gyllene och aptitlig ut.

söndag, april 15, 2012

Laxröra med pepparrot

En riktigt god laxröra. Jag älskar pepparrot så enligt mig blir detta recept godare ju mer pepparrot man river ner i röran. Servera den tillsammans med mjukstekt ägg eller på en rostad surdegsmacka.

Lax- och Pepparrotsröra
200 g kallrökt lax
100 g hemmagjord majonnäs
2-3 msk pepparrot
nypa salt
nypa nymalen svartpepper

Gör såhär:
1. Gör först en sats hemmagjord majonnäs.
2. Finhacka den kallrökta laxen.
3. Blanda lax och majonnäs.
4. Finriv pepparroten och smaka av med pepparrot, salt och nymald svartpeppar.
5. Klicka ut på en tallrik och toppa med riven pepparrot och lite färsk timjan.

onsdag, april 04, 2012

Frasvåfflor med Kalixlöjrom

Ja ja jag vet, det är över en vecka sen våffeldagen. Men man kan äta våfflor även andra dagar än just våffeldagen. Här får ni mitt recept på riktigt lyxiga och tokgoda löjromsvåfflor. Och de här våfflorna blev mina bästa nånsin. Frasigheten höll i sig länge. Även på en bit som kallnat och som jag knaprade på lite senare på kvällen. Ett fantastiskt våffelrecept om ni frågar mig. Och att sen toppa denna fantastiskhet med äkta Kalixlöjrom, lite creme fraiche, finhackad rödlök och dill så är lyckan typ total.

Ingredienser för 12 våfflor:
50 g smör
4 dl vetemjöl
2 krm salt
2,5 dl kallt vatten
4 dl grädde
smält smör till gräddningen

Till servering:
120 g Kalixlöjrom
1/2 finhackad rödlök
1 dl creme fraiche
dillkvistar

Gör såhär:
1. Smält smöret och låt den svalna.
2. Rör ihop vetemjöl, salt och vatten.
3. Vispa grädden riktigt tjockt och blanda med vetemjölsblandningen och smöret.
4. Värm ett våffeljärn och smörj järnet med lite smält smör före varje våffelgräddning.
5. Grädda våfflorna tills de är gyllenbruna och lägg på ett galler. Lägg de inte på varandra för då blir de mjuka. Vi vill ju ha frasiga våfflor. I mitt våffeljärn går det åt ca 1 dl smet.
6. Servera med Kalixlöjrom, creme fraiche, finhackad rödlök och en dillkvist.

Serveringstips 2: Såklart kan man servera dessa godingar med äkta sylt och vispad grädde.

tisdag, april 03, 2012

Perfekt stekt rostbiff i ugn

Det är enkelt att få till sin egna perfekta rostbiff. Mycket billigare och mycket godare än att köpa färdigt från scharkdisken. Jag låter den steka till 62 grader, då blir den perfekt rosa som passar alla i familjen.

Såhär gör jag rostbiffen:
1 kg ekologisk rostbiff (eller fransyska)
Gnid in olivolja, flingsalt, nymalen svartpeppar och chiliflakes runtom.
Stek i smör och olja runtom lite snabbt, bara så den får en fin stekyta.
Lägg rostbiffen i en ugnsfast form (jag använde min le creuset-gryta som vanligt) och stick in en köttermometer och låt köttet steka i 125 grader varm ugn (längst ner) tills termometern visar 62 grader. I vår ugn tar det ca 75 minuter.
Sen lägger jag köttet i folie och låter den vila minst 60 minuter.
Skär upp i tunna skivor och servera tex med en god potatissallad.

Innertemp för rostbiff
  • 55°C: blodig
  • 60°C: rosa med röd kärna
  • 70°C: lätt rosa
  • 75°C: välstekt

Här serverad med godaste potatissalladen



söndag, april 01, 2012

Godaste potatissalladen

Detta är verkligen godaste potatissalladen. På vintern med vinterpotatis och utan skal och på sommaren på underbara små färskpotatisar. Passar utmärkt till buffén med kallskuret. Idag åt vi detta till rostbiff.

Ingredienser:
1 kg potatis (helst små färskpotatisar med skal)

Dressing:
2 dl gräddfil
1 msk senap
1 rödlök, skivad i båtar
2 msk finhackad gräslök
salt
nymalen svartpeppar

Gör såhär:
1. Koka potatisen.
2. Gör dressingen. Blanda gräddfil, senap, rödlök, salt och nymalen svartpeppar.
3. Blanda dressingen med potatisen och strö över gräslöken. Servera genast.


Godast blir denna potatissallad med små färskpotatisar