onsdag, mars 30, 2016

Kale chips / grönkålschips


Kale Chips, so crazy good. Thin, salty and crispy. Have done this many times and in different ways. The best and most delicious way is to bake them in a low heat to get better control, because I promise you that it's not a funny story with burnt kale chips. And yeah, you can use any sort of kale whatsoever, as long as it's organic ;)

Organic ingredients:
1 bunch of fresh kale
1 tbsp olive oil (here I used an olive oil with lemon)
1 tbsp lemon juice
0,5 tsp sea salt

Steps:
1. Start by washing the kale and cut away the thick stems and cut the leaves into bite-sized pieces.
2. Heat the oven to 100 degrees Celsius (212 F).
3. Massage olive oil, lemon juice and sea salt into the kale.
4. Spread the kale leaves on parchment paper.
5. Bake in the middle of the oven for about 20-25 minutes. Keep track of chips the last 10 minutes so they keep green and crispy and not burnt.




Grönkålschips, så sjukt gott. Tunna, salta och krispiga. Har gjort detta många gånger och på lite olika sätt. Det bästa och godaste sättet är att dra ner värmen ganska mycket då du har bättre kontroll på chipsen, för jag lovar det är ingen kul historia med brända grönkålschips. Och just ja, du kan använda vilken grönkålssort som helst, så länge det är ekologiskt ;)

Ekologiska ingredienser:
1 bukett färsk grönkål
1 msk olivolja (här använde jag en olivolja med citron från Saltå Kvarn)
1 msk citronsaft
0,5 tsk havssalt

Gör såhär:
1. Börja med att tvätta grönkålen och skära bort den tjocka stjälken och skär bladen i lagom stora bitar.
2. Sätt på ugnen på 100 grader.
3. Massera in olivolja, citronsaft och havssalt.
4. Bred ut grönkålsbladen på bakplåtspapper.
5. Kör in plåten i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Viktigt! Håll koll på chipsen de sista 10 minutrarna då de snabbt blir brända om man tittat bort för länge.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar